SAYI 243

‘İçinizdeki savaşı bitirin’
Beşiktaş Belediyesi Akatlar Kültür Merkezi’nde farklı bir etkinlik daha göze çarptı. “Öfkeden huzura ve affetmeye doğru yolculuk” sloganıyla gerçekleştirilen etkinlikte, Mike George konuşmacı olarak katıldı. Brahma Kumaris Meditasyon ve Kişisel Gelişim Derneği tarafından Beşiktaş Belediyesi Akatlar Kültür Merkezi’nde gerçekleşen, pozitif düşünceler üzerine kurulu kuramsal terimlerden yola çıkarak huzur ve ruhsal iyileşme gibi süreçleri hakkında katılımcılar detayları uzmanından örnekleriyle dinleme imkanı buldular. Yazar, Yönetim Geliştirme Danışmanı ve Motivasyonel Konuşmacı, Ruhsal Öğretmen Mike George 9 Mayıs’ta saat: 19:30 ile 21:00 arasında gerçekleşen etkinlikle ilgili şunları aktarmıştı:
“Bu yolculuğu hatırlıyor musunuz? Hepimiz öfkeyi biliyoruz. Hepimiz huzuru arıyoruz. Birçoğumuz özellikle de incinmişliğimiz henüz çok taze ve kişiselken affetmekte çok zorlanırız. Öfke yok eder, huzur yeniden inşa eder ve affetmek iyileştirir, bu hepimizin öğrenebileceği bir yolculuktur.”
Basın özgürlüğü
Basın Özgürlüğü mücadelesini sürdüren “Gazetecilere Özgürlük Platformu”, her yıl olduğu gibi bu yıl da “Dünya Basın Özgürlüğü Günü” olarak kutlanan 3 Mayıs’ta, Beşiktaş Belediyesi Akatlar Kültür Merkezi’nde “Basın Özgürlüğü Kongresi” düzenledi. İçinde Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin de yer aldığı 93 ulusal ve yerel gazetecilik meslek örgütünün oluşturduğu Gazetecilere Özgürlük Platformu’nun Akatlar Kültür Merkezi’nde düzenlediği ve 200 gazetecinin katıldığı Gazetecilere Özgürlük Kongresi’nin sonuç bildirgesi açıklandı. Bildirgede tutuklu gazetecilerin derhal serbest bırakılması, geçmişte işlenen tüm gazeteci cinayetlerinin aydınlatılması, son olarak Hrant Dink cinayetinde olduğu gibi gazetecilere yönelik şiddete cezasızlığa son verilmesi istendi. Cezaevlerindeki gazetecilerin durumlarının ele alındığı Gazetecilere Özgürlük Kongresi, uluslararası dayanışma içinde mücadele kararlılığını vurguladı. Kongre, mevcut yasalar ve anlayış hüküm sürdükçe çok daha fazla gazetecinin cezaevine girmesinden kaygı duyulduğunu dile getirerek, basın özgürlüğü açısından Türkiye’nin dünya sıralamasında sonlarda yer almaktan kurtulması için çağrıda bulundu.
“Canım Annem”
Beşiktaş Belediyesi her yıl olduğu gibi bu yıl da Anneler Günü’nü unutmadı. Belediye Başkanı İsmail Ünal, kent genelinde tüm anneleri kutladı. Geçtiğimiz sene kutlamalar da karanfil dağıtılmıştı, bu sene de anneleri sevindirecek güzel sürprizler Beşiktaş Belediyesi’nce kutlama etkinliklerinde yer aldı. Beşiktaş Belediyesi tarafından yerel yöneticiler ve anneler bu özel günü sevinç içinde kutladı. Anneler Günü’ne özel olarak gerçekleştirilen toplantıya katılanlar zaman zaman duygusal anlar da yaşadı. Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, günün anlam ve önemine dayanarak yaptığı kısa konuşmada, “Tüm anneler kutsaldır. Bu tür etkinlikleri senenin bir günü değil, bir çok zamana yaymanın gerektiğine inanıyorum” dedi.
BEŞİKTAŞ BULUŞMALARI

Cihannüma – Yıldız
Beşiktaş Kentlisi’nin görüş ve dileklerini almak için yola çıkan Beşiktaş Belediyesi, Mayıs ayı içerisinde de mahalle toplantılarını sürdürdü. Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal ve kurmaylarının katılımı ile gerçekleşen mahalle toplantılarının bir ayağı da Cihannüma ve Yıldız Mahalleleri’nde gerçekleştirildi. Belediye’nin Çırağan’da bulunan Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya ilgi büyük olunca yer sıkıntısı yaşandı. Yoğunluk artınca mahalle sakinlerinden yaşlı bir kadının toplantı boyunca rahat edebilmesi için meclis başkanlığı koltuğuna dahi oturdu. Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, Meclis 1. Başkan Vekili Kemal Çiloğlu’na dönerek koltuğu ilk kez bırakacak deyince toplantı gülüşmelerle başladı. Peşi sıra toplantı start aldı ve bir başka kadının Başkan İsmail Ünal’ın yanına gelerek “Ben gönüllü olarak Huzurevi’nde hizmet vermek istiyorum” demesi salondakilerden ve Başkan’dan takdir topladı. Bunun yanı sıra Başkan İsmail Ünal da müjdeyi vermekte gecikmedi. Ünal, “Yakın bir zamanda Konaklar’da Futbol Federasyonu’nun yanında Huzurevi ve Çocuk Müzesi’nin temelini atacağız” diyerek vatandaşlara müjdeyi verdi.
SAĞLIK OCAĞI SORUNU
Yıldız Mahallesi’nde bulunan sağlık ocağı ile ilgili yaşanan sıkıntıları takip ettiğini söyleyen Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, “Yıldız ve Cihannüma sakinleri ile beraberiz. Her mahallede olduğu gibi bir takım açıklamalarda bulunacağım. Bazen çözemediğimiz sorunlar oluyor bunların nedenlerini de söylüyoruz. En büyük sorunlardan bir tanesi sağlık ocağı ile ilgili. Vatandaşlarımız sağlık ocağının yer değiştirmemesini istiyor ancak ben de yasalara uymak zorundayım. Yeni bir yasa ‘Aile Hekimliği Yasası’ Aile Hekimliği doktorlarımızla bir görüşme yaptık. Bir yer var, Vakıflarla görüşmelerimiz devam ediyor. Okmeydanı SSK içinde belediye birimi olması ne kadar tersse bu da terstir” dedi.
İMAR AFFI VE YAPILAŞMA
Her iki mahallede de önemli sorunlardan bir tanesinin de imar affı ile gelen yapılaşma olduğunu ve bu konuda da çalışmaların sürdüğünü ifade eden İsmail Ünal, “İkinci sorun imar affı ile ilgili yapılaşma olması. Beşiktaş meclis üyeleri ilgili kararı verdiler yüksek irtifa’dan 15/50’ye düşürüldü… Cihannüma’da en büyük sorunlardan bir taneside ticaret alanlarının artmış olması maalesef. Bunun da sıkıntılarını çekiyoruz. Beşiktaş cazibe merkezi olduğu için işyerlerinin artması sıkıntı veriyor ama bununla da ilgili orada yaşayanların konut sahibi olanların da biraz özverili olması gerekiyor. Ruhsat gerektiren unsurlar tamam ve ev kiraya vermekle, işyeri kiraya vermenin arasındaki farklılıkları da bilenlerdeniz. Bizim hep birlikte hareket etmemiz gerekir” dedi.
“HALKIN İSTEMEDİĞİNİ YAPMIYORUZ”
Beşiktaş Belediyesi’nin yaptığı çalışmaları anlatan Ünal sözlerini şu cümlelerle sürdürdü: “Öncelikle Cihannüma’da 6232 metrekarelik treuar çalışması ve 10.660 metrekarelik yol kaplaması yaptık. Her ne kadar imalat yaparsanız yapınız hem bazen kent içine büyük araçların girmesi bazen de aynı noktada trafik yoğunluğunun olduğu yolları ve kaldırımlarında sıkıntısının olduğunu görüyoruz. Yaptığınız bir iş iki – üç yıl sonra bozulma noktasına gelebiliyor. Bununla ilgili olarak onarım ekiplerimiz 15 Mayıs’tan sonra bir de bu bölgede bazı yerlerde asfaltlar, bazı yerlerde kilit taşı ile ilgili çalışmalar yaptı. Asfalt olan bölgelerde de 15 Mayıs’ta asfalt ihalesi yapıldı.”
“OTOPARK SIKINTISI SÜRÜYOR”
Otopark projelerinin hazır olduğunu söyleyen Başkan Ünal, açıklamalarına şöyle devam etti: “Cihannüma’da otopark sıkıntısı insanların yollarda yürüyememesi gibi problemler de var. Otopark için tapunun arkasında bir arazi var Beşiktaş Belediyesi’ne ait. Biz bir otopark projesi hazırladık. 270 – 280 araçlık otopark projesiydi bu. O bölgede yaşayan insanlara projelerimizi açtık ben onlara yapmaktan yana olduğumu söyledim ve üç toplantı daha yapıldı. Altı otopark üstü yeşil alan olması için… Ama vatandaş istemedi. Ben de vatandaş istemiyorsa yapmam dedim. Otopark yapmadım ama bunu vatandaş istedi. Oranın malzemelerini aldım ve oraya spor aletlerinin de olduğu bir park yapılacak. Orada biraz sıkıntı olacak. Halkın istemediği birşeyi yapmıyoruz.”
SOKAK HAYVANLARINA PROJE
“Abbasağa’da çocuklar gürültü yapıyor deniliyor tinerciler olacağına çocuklar gürültü yapsın. Parklara torba koyduk hayvan sahipleri bunu kullanmadı. Tinercilerle ilgili şikayetleri Kaymakamlık ve Emniyet’e duyuruyoruz. Sokak hayvanları ile ilgili Sarıyer Belediyesi ile ortak bir proje geliştiriyoruz. Bu projemizi de biz Sarıyer’in hazineden alacağı bir arazi var, ormana yakın bir bölge var orada sağlıklı bir barınak projemiz var. Ayrıca Cihannüma’da 11 kişiye evde kişisel bakım yapılmış, 10 kişi sürekli doktor muyenesinden yararlanmış, nakil ambulanstan 39 kişi, acil ambulanstan 7, tıbbi danışmanlıktan 7, hemşirelik hizmetlerinden 143 kişi yararlanmış. 2010 yılında 218 kişi sağlık hizmetlerinden yararlanmış. Değil 218, 618 kişide müracaat etse biz katkı veriyoruz. Cihannüma’da 21 çocuğa eğitim yardımı 14 ailemize sosyal yardım, tekerlekli sandalye yardımı ve öğrencilere kıyafet yardımı yaptık. Ayrıca atık kutuları ile ilgili çalışmalarımızı da hızlandırdık.”
YILDIZ MAHALLESİNDE ÇALIŞMALAR ARALIKSIZ SÜRDÜ
“Yıldız’da 7567 metrekare tretuvar kaplaması yapılmış 18 bin metrekare yol yapılmış. Bazı yollara babalar dikilmesi, kötü merdivenlerin düzeltilmesi gibi sorunlar var. Yıldız’la ilgili Asariye’deki yer Vakıflar’ın burada yasal mücadele edilebilir. Yıldız’da 65 yaş üzeri 91 vatandaşımıza sürekli kişisel bakım yapıldı. Doktor muayenesi 18 kişiye nakil ambulanstan 178 kişi yararlandı. Acil ambulanstan 47 kişi tıbbi danışmadan 56 kişi hemşirelik hizmetlerinden 284 kişi 2010 yılında 674 vatandaşımız bu sağlık hizmetlerinden yararlanmış. 19 öğrenci eğitim yardımından sosyal yardımlardan 18 aile yararlanmış. 3820 vatandaş nakil ambulanstan 9288 vatandaşımız 65 yaş üzeri evde bakımdan 1997 vatandaş tıbbi danışmadan 1529 vatandaşımız diyetisyen hizmetinden 2586 vatandaşımız psikolojik hizmetlerden toplam 20.052 vatandaşımız yani nüfusumuzun onda biri yararlanmış. Bu bölgede bazı binaların parselleri bir başka parsele geçiyor bu bölgenin revize çalışmalarıda başlatıldı. Bu bölge 10 yıl plansızdı. 2007 sonuna doğru bu planlar devreden çıktı.”
VATANDAŞLAR SORUNLARA DEĞİNDİ
Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, kentliler ile buluşma mahalle toplantılarından bir çok konuyu gündeme getirdi, Beşiktaş kentlisiyle fikir alışverişinde bulundu. Beşiktaş kentlisinin toplantıda yer alan çarpıcı görüşlerinden bazıları şöyle:
“Bir bayan bakım hizmetlerinde görev almak istediğini haftada üç gün hiç bir maddi şart beklemeden hizmet vermek istediğini söyledi… Başkan Ünal, çalışmalara sağlanan katkıdan çok mutlu olacağını dile getirdi. Komşu işgali en çok dikkat çeken konular arasındaydı. Beşiktaş Kentlisi Beşiktaş Meydanı’nda bulunan geçitte yayalara ışığın az yanmasından şikayet etti ve sıkışıklık olmasından yakındı. Bir diğer sorun da, otoparktı. Otopark sorunu çok büyük bir sorun olarak ifade edildi ve her sokakta birer apartman kamulaştırılıp bu sorun aşılabileceği her sokakta bir otopark olabileceği söylendi. Ancak bu düşünce mahalle sakinlerinin bir kısmının tepkisini çekti. Hayvanlar için barınak sorunu vurgulandı. Köyiçi’ndeki küçük Kartal ile büyük Kartal heykeli arasında kalkan masalardan bazı esnafın mağdur olduğu belirtildi. Köprü altında yıkılan binalarda tinercilerin olduğu ileri sürüldü. Asmalı Salkım Asariye Caddesi’ne bağlayan imar sorunu olan bölgede merdiven yapılamadığı ve kanalizasyon kokusu sorunu yaşandığı dile getirildi. Sorulardan bir tanesi de okul üzerineydi.. Toplantıya katılan vatandaşlardan bazıları “Beşiktaş İlköğretim Okulu ne olacak…” dedi. Bir diğer görüş de, metruk bir evde hırsızlar ve tinerciler biriktiği üzerineydi. Belediyenin çalışmaları içinde “Sağlık hizmeti kaldırılmasın…” talebi Başkan Ünal’a iletildi.
Sinanpaşa Mescidi Sokak’ta kanalizasyon sorunu söylendi. Mahalle sakinleri 28 ve 28 T hatları için kaldırılan durağı geri istediklerini söyledi. Katılımcılardan biri, Çırağan’da imar planında yapılabilecek değişiklikle Vakıflar’ın bay pas edilebileceği, bu konu ile ilgili Başkan’la özel bir görüşme talep edildi. Başkan Ünal, sorunun çözümünde katkı verecek olan herkese kapısı açık olduğunu dile getirdi.”
BAHAR ETKİNLİKLERİ
Uçurtma uçurttular
Beşiktaş’ta uçurtmalar gökyüzündeydi… Geçmiş yıllardan bu yana süre gelen bu etkinlikle 7’den 77’ye bir çok kişi ellerinde uçurtmalarla keyifli bir gün geçirmek için yola çıktı. Beşiktaş Kentlisi’ni bir araya getiren etkinlikte stres atıldı, minikler ise doyasıya eğlendi. Beşiktaş Belediyesi’nin bu yıl altıncısını düzenlediği “Geleneksel Uçurtma Şenliği” Aykut Barka Parkı’nda gerçekleştirildi. Uçurtma Festivali’nde Aykut Barka Parkı’nı dolduran yüzlerce çocuk ve aileleri Beşiktaş Belediyesi tarafından ücretsiz olarak dağıtılan uçurtmalarla şenliğin tadını çıkardılar.
Geleneksel Uçurtma Şenliği’nde tesisleri dolduran binlerce çocuk ve aileleri ve Beşiktaş Belediyesi tarafından festivale katılan tüm herkese dağıtılan uçurtmalarla hafta sonunun keyfini sonuna kadar çıkarttılar. Festivalde gönüllerince eğlenen ve eğlenceden yorgun düşen çocuklar için etkinlik boyunca yine süprizler vardı… Geçen sene gerçekleşen festivalde ücretsiz olarak süt, mısır gevreği, cips ve şekerleme dağıtılmıştı…
Ustalara
Saygı…
Sezon kapanışı sazlı sözlü kutlamayla yapıldı
Beşiktaş Belediyesi’nin düzenlediği “Ustalara Saygı” toplantılarında altıncı sezon “Halk Şiirimizin Ustaları” için hazırlanan özel programla sona erdi. Kasım ayında Turhan Selçuk gecesiyle başlayan ve aralarında Alâeddin Yavaşça, Atilla Dorsay, Cahit Sıtkı Tarancı, Nino Varon, Turgut Uyar, Safa Önal, Selmi Andak ve Şenes Erzik’in de bulunduğu alanının önde gelen isimleri için düzenlenen etkinliklerle dalya diyen “Ustalara Saygı”nın sezon kapanışı, halk şiirimizin ustalarından dizelerle sazlı sözlü bir kutlamayla yapıldı. Altıncı sezonu “Halk Şiirimizin Ustaları” gecesiyle sona eren “Ustalara Saygı” toplantıları, yaz aylarında, Beşiktaş Belediyesi’nin parklarında açıkhava ortamının coşkusuyla devam edecek.
Öte yandan Şenes Erzik gecesinde bir çok ünlü isim bir araya geldi. Beşiktaş Belediyesi Akatlar Kültür Merkezi’nde düzenlenen ve geleneksel hale gelen gecelerin sonuncusu Şenes Erzik için hazırlandı. Şenes Erzik için düzenlenen “Ustalara Saygı” toplantısı; spor, iş, siyaset ve basın dünyasından konukların katılımıyla renklendi. Melih Cevdet Anday Sahnesi’nde konuşmacıların yer aldığı toplantıda seçkin konuklar vardı. Beşiktaş Belediyesi’nin altı sezondur kültür – sanat ve düşün hayatı zenginleştiren isimler için düzenlediği “Ustalara Saygı” toplantıları, ülkemizi yıllardır uluslararası arenada temsil eden spor duayeni Şenes Erzik için gerçekleştirildi. Faruk Şüyün tarafından hazırlanan geceyi Halit Kıvanç sundu. Meslekleri arasında spor spikerliği de bulunan Halit Kıvanç’ın sunuculuğunu üstlendiği gecede seyirciler, Şenes Erzik’in meslek ve özel yaşamının dönüm noktalarını; Abdullah Kiğılı, Doğan Hızlan, Ertuğrul Tuncer, Fatih Terim, Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, Kerem Ertan, Mustafa Denizli, Nigar Alemdar, Osman Ulagay, Özkan Olcay, Selahattin Beyazıt, Şükrü Birand, Togay Bayatlı, Prof. Dr. Turgay Atasü, Ünal Uzun, Yavuz Kocaömer ve Yılmaz Tokatlı’dan dinledi.
Ali Kocatepe’nin Şenes Erzik’in sevdiği şarkıları yorumlandığı gecede, ünlü spor adamının yaşamı ve ulusal-uluslararası çalışmalarını konu alan belgesel bir filmden görüntüler de izleyicilere sunuldu.
Aerobik – Fitness
Beşiktaş Belediyesi’nin ücretsiz olarak düzenlediği kurslar tüm hızıyla devam ediyor. Beşiktaş Belediyesi’nin, Halk Eğitim Merkezi ile ortaklaşa tüm Beşiktaş Kentlilerine ücretsiz olarak el emeği değerlendirme ve meslek edindirme kursları yeni sezonda da tüm hızıyla ilgililerinin karşısına çıkıyor. Beşiktaş Belediyesi ücretsiz kurslar, bahar ve yaz aylarında yenilenmiş haliyle yeniden Beşiktaş kentlilerini kucaklamaya hazırlanıyor. Yabancı dilden yağlıboya resime, bilgisayardan takı tasarımına kadar pek çok farklı alanda kendinizi yetiştirmek, geliştirmek, bu kursun sonunda kendinize yeni bir mesleki beceri edinmek mümkün. Kurs programını başarı ile tamamlayan katılımcılara, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylı eğitim sertifikaları veriliyor. 2010 – 2011 döneminde tam 43 branşta verilecek olan kurslar içerisinde “Aerobik-Fitness ” de yer alıyor. “Aerobik-Fitness” kursu ile ilgili bazı detaylar ise şöyle aktarılıyor:
“Aerobik egzersiz, kısaca oksijenli bir çalışma demektir. En az 12 dakika veya daha uzun bir süre boyunca, maksimum nabzın % 60 ile % 80’i seviyesine kadar büyük kas guruplarının bol oksijenli bir ortamda çalıştırılması ile gerçekleştirilir. Burada belirtilen 12 dakikalık süre çok önemlidir. Çünkü, bu süre sonunda vücudunuz yağ yakan enzimleri üretmeye başlar. Aerobik egzersizler süre olarak uzun, tempo olarak düşük karakterdedir. Bunlar; yürüyüş, bisiklet, joging, yüzme, aerobik ve step çalışmaları ve kayak gibi aktivitelerdir. Aerobik neden önemlidir derseniz, faydaları çok sayıdadır. Bu tür egzersizlerin en fazla sağladığı fayda kardiovasküler yani solunum sistemi ve kalp üzerindeki faydasıdır. Aerobik egzersizlerin kardiovasküler (Kalp ve dolaşım sistemi) açıdan faydaları bulunur. Bu tür egzersizler, vücuda giren oksijen miktarını arttırarak, kalbin daha fazla oksijen kullanımını sağlayıp, kalbin ve ciğerlerin kondisyon seviyesini yükseltirler.
Aerobik egzersizin 4 ana kuralı vardır, sabittir, durmaz. En az 12 dakika sürer. Kalbi çok zorlamayan bir hızı vardır. Alt vücut kaslarını çalıştırır. Yaptığınız antrenmanın çok ağır veya çok hızlı olup olmadığını test etmenin en kolay yolu, konuşma testidir. Konuşurken nefes nefese kalıyor, tıkandığınızı hissediyorsanız, yavaşlamaya ihtiyacınız var demektir. Eğer her sözcükte durup nefes almak ihtiyacını hissetmiyorsanız, biraz daha hızlanabilirsiniz. Gerçek anlamda çalışıyor olmalısınız. Çalışma sırasında kalp atışınız ve soluk alışınızın artması gerekmektedir. Aerobik egzersizin diğer faydaları da kuvvet çalışması ve uygun bir diyetle birleştirildiği takdirde, vücuttaki yağ oranı kontrol altına alınarak, form ve estetik kazandırır, extra enerji vererek, yorgunluğa karşı dayanıklılık sağlar, biçimli ve canlı bir kas yapısı ve estetik görünüm sağlar, tansiyonun normal seviyelerde kalmasını ve uyku düzenini korur, genel dayanınıklığı arttırır. Depresyonu ve psikolojik rahatsızlıkları giderir ve endişeyi azaltmak suretiyle, zihinsel faaliyeti olumlu yönde etkiler.
Kan şekerini dengeler, Kolestrolü düşürür. Kardiovasküler ve aerobik egzersizler hem genel olarak hem de fitness çalışmalarının temelini oluşturur. Bu nedenle devamlı ve yüklemeyi gerektiren bir oluşumdur. Haftada en az 3 kez çalışıldığı takdirde, sağlanan fayda en yüksek seviyelere ulaşabilmektedir. Bu çalışma miktarını arttırmayı düşünürseniz, haftada en fazla 4 veya 5 keze çıkarabilirsiniz. Süre ise en az 25-35 dakika arasında ve faydalı egzersiz kalp atım sayısında olmalıdır. Ancak bu şekilde kardio vasküler fayda elde edilebilir. Bu devrede hafif yüklemeler de yapılarak an aerobik kapasite de geliştirilir. Kalp atım sınırınızı 5 veya 10 atım geçmek bu kapasitenin artmasına yardımcı olur. Ancak kalp atım sayısı 100 atımın altına düşürülmemeli ve istirahat nabzına geçilmemelidir.”
FULYA SANAT MERKEZİ
Beşiktaş Belediyesi Fulya Sanat Merkezi’nde birbirinden değişik etkinlikler tüm hızıyla devam ediyor. Mayıs ayının ikinci yarısında da yine sanatseverler Fulya Sanat’ta bir araya geliyor.
17-18 Mayıs’ta dikkat çekici bir etkinlik sanatseverleri karşılıyor olacak… MDTist Projesi’nin ilk prodüksiyonu olan ‘Seyahatname-Reload’ Beşiktaş Fulya Sanat’ta İstanbul izleyicisi ile buluşuyor. “Seyahatname Reload” adlı bale, Fulya Sanat’ta seyir zevki sunacak. Modern Dans Topluluğu’nun kurucusu Beyhan Murphy, gerçekleşecek olan program ve çalışmaları ile ilgili konuştu: “İstanbul Devlet Opera ve Balesi Başkoreografı ve Türkiye’de ilk Modern Dans Topluluğu’nun kurucusu Beyhan Murphy, geçmişten bu yana sistematik bir şekilde hem dünyada hem de Türkiye’de gelişen dansın 21. yüzyılın sanatı olacağını ifade etti. İstanbul Devlet Opera ve Balesi Başkoreografı ve Türkiye’de ilk Modern Dans Topluluğu’nun kurucusu Beyhan Murphy, “Dans 21. yüzyılın sanatı olacak. Çünkü çok sistematik bir şekilde geçmişten bu yana ivme kazandı ve hala o ivmeyi kaybetmiş değil. Her açıdan dünyada genel bir ilerleme var. Dansçılar daha dans ediyorlar, koreografiler daha derinlemesine. Her ne kadar 70 milyon insanla kıyaslarsak bir avuç insan dansla uğraşsa da Türkiye’de de bu yönde bir ilerleme var. Mühim olan etkisidir. Üniversitelerde dans departmanları arttı, dışarıda büyük zorluklarla özellikle modern alanda çalışan dansçılar arttı. Bütün bunlar çok güzel bir gidişatın göstergesi” dedi. Dünya Dans Günü’nde de özel açıklamalar yapan Murphy, kurumsal olarak 1992 yılında Türkiye’ye modern dansın girdiğini hatırlatarak o yıllardan bu yana modern dansa bakışın geliştiğini söyledi ve sözlerini şöyle noktaladı: “Seyirci artık klasik bale modern dansın arasındaki biraz daha farkına vardı.”
Fulya Sanat Resitalleri müzikseverlerı mest etti
F ulya Sanat’ta müzikseverler Mayıs ayı ile birlikte adeta bir şölen yaşadı. Fulya Sanat Resitalleri müzikseverleri mest etti. Cihat Aşkın ile başlayan resitaller, Bülent Evcil’in Flüt Resitali ile devam etti. Evcil’in konseri Beşiktaş Belediyesi Fulya Sanat Merkezi’nde 7 Mayıs’ta gerçekleşti. Sanatçı ile ilgili bazı detaylar şöyle: “Çalışmalarına 1994-1996 arasında Heidelberg-Mannheim Müzik Yüksek Okulu’nda Jean-Michel Tanguy ile devam etti. 1996-1998 yılları arasinda Viyana’da Imperial Concerts Solist Kapella’da solo flütçü olarak çalıştı. 1998 yılında İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nde flüt sanatçısı olarak göreve başladı. 1999 yılından günümüze kadar Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nın flüt grup şefliğini de üstlendi. 2004 yılında Rodrigo’nun, otoritelerce dünyanın en zor flüt konçertosu olarak değerlendirilen “Pastoral Konçerto”‘nun Türkiyede ilk seslendirilişini İstanbul İzmir, Adana Devlet Senfoni Orkestraları eşliğinde gerçekleştirdi. 2004 yılından bu yana İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası’nda birinci flütçü olarak görev yapmaktadır. Aynı zamanda İstanbul Teknik Üniversitesi Müzik İleri Araştırmalar Bölümü Yüksek Lisans programında da flüt öğretim görevlisidir. Sanatçı, solo flütçü olarak uluslararası orkestralarla konser ve CD kaydı çalışmaları yapmaktadır.”
“Diyet ve Doğal Ürünler”
Beşiktaş Belediyesi Fulya Fuar ve Kongre Salonu içinde etkinlikler tüm hızıyla devam ediyor. Firmaları bir çatı altında buluşturan Fulya Fuar’da ilginç konseptler, düzenlenen toplantılarla kitlelere erişiyor. Düzenlenecek etkinlikler içinde “Diyet ve Doğal Ürünler” adlı organizasyon yer alıyor. Son zamanlarda oldukça dikkat çekici bir unsur haline gelen diyet ve doğal ürünlerle ilgili olarak gerçekleştirilecek olan etkinlik 12-15 Mayıs tarihleri arasında ziyaretçilerini ağırlayacak.
Fulya Fuar ve Kongre Salonu’nda gerçekleşen etkinlikler kapsamında yakın tarihte olan şu organizasyonlar yer alıyordu:
“20 ülkeden 40 firmanın katılacağı dünya lezzetleri zirvesinde, aynı anda 18 yabancı şefin hazırladığı binin üzerinde ürünün denendiği özel buluşma dikkat çekiciydi. Sadece sektör profesyonellerini buluşturan Koza Food Fest 2011’de, gıda sektöründeki son trendleri gözlemlendi. Öte yandan fuar etkinlikleri içinde bir diğer organizasyon da; sanatseverleri adeta mest etti. Detaylar şöyleydi: “4. Art Bosphorus – Çağdaş Sanat Fuarı, sanatı daha geniş kitlelere yaymak, Türk ve dünya sanatçılarını bir dünya şehri olan İstanbul’da izleyenleriyle buluşturabilmek amacıyla oluşan bir birliktelik…”
Friedemann Riehle ile bahar coşkusu
Beşiktaş Belediyesi Fulya Sanat Merkezi’nde müzikseverler mest olmaya devam ediyor. Konserlere bahar döneminde de her geçen gün yenileri ekleniyor. Bunlardan bir tanesi de İnce Saz’ın soloistliğinde gerçekleştirilen senfonik konserdi. “Şef Friedemann Riehle” müzikseverleri Fulya’da ağırladı. Program ise şöyleydi:
“G. Bizet: Carmen Uvertürü. İnce Saz: Aşk bitti, Baharat yolu, Göç yolu, Güneş yolu, Hezarfen, Kaçsam bırakıp, Kalbimdeki deniz, Mazi kalbimde, Oturmuş testi elinde, Şarabi, Sevdayla hesaplaşılmaz, Sirto fengari, Üsküdar’a gider iken, Yalnızız” A. Khachaturıan: Spartacus Adagio. J. Strauss: Güneyin Gülleri (Rosen Aus Dem Süden). F. von Suppe: Light Cavalry. F. Liszt: Hungarıan Rapsody. A. Khachaturıan: Spartacus Sabre Dance.”
AKATLAR KÜLTÜR MERKEZİ
Beşiktaş Belediyesi Akatlar Kültür Merkezi’nde Mayıs ayının ikinci yarısında da yine birbirinden güzel oyunlar tiyatroseverleri bekliyor. Melih Cevdet Anday Sahnesi’nde 22 Mayıs’ta yine bambaşka bir oyun seyircileri mest etmeye hazılanıyor… “Antonius Kleopatra ve Aradabir Caesar” Melih Cevdet Anday Sahnesi’nde tiyatroseverleri karşılıyor olacak… İki perdelik komedi oyunla ilgili bazı detaylar ise şöyle:
“Aşk!.. Aşk bu insana herşeyi unutturur… Bir de tutkuya dönüşürse!.. Aşk ateşine tutulduk mu ne atom bombası, ne nükleer tehlike, ne Hiroşima, ne Uzakdoğu, ne Ortadoğu, ne Asya ne Afrika, ne işsizlik, ne yoksulluk, ne açlık, ne savaş. Umrumda mı dünya!.. Umrumda mı dünya, kim kazanmış, kim kaybetmiş, kim yükselmiş, kim yuvarlanmış ilgilenmeyiz bile… Antonius ve Kleopatra’nın aşkı da acıklı mı acıklı bir güldürü, güldür güldür bir öldürü. Uçuk mu uçuuk… Komik mi Komiiik Milattan önce (M.Ö) Günümüzde geçen (M.S) Gelecekte geçecek (Y.S) yüzyıllar sonra. Her çağda, her zaman yaşadığımız, yaşayacağımız, yaşattıralacağımız bir oyun!.. Oyun…”
“Antonius Kleopatra ve Aradabir Caesar” adlı oyunun yazarı, Orhan Güner. Oyunun yönetmeni ise Halil Doğan. Oyuncu kadrosunda ise şu isimler bulunuyor: “Arzu Oygur Doğan, Erkan Taşdöğen, Halil Doğan…”
Hayırlı bir oyun
“Hurafeleme”
Beşiktaş Belediyesi Akatlar Kültür Merkezi’nde Mayıs ayının ikinci yarısı da bahar aylarının başlarında olduğu gibi yine dopdolu geçeceğe benziyor… Melih Cevdet Anday Sahnesi’nde birbirinden güzel oyunlar tiyatroseverler ile buluştu. Bunlardan bir tanesi Hurafeleme’ydi. Oyun ile ilgili detaylar şöyleydi: “Her şeye inanacak kadar saf, temiz yürekli ve bir o kadar da sakar Hurafettin’in tek gayesi internet aracılığıyla kendine kız arkadaşı bulmak ve onlarla eğlenmektir. Üç aydır internet üzerinden görüştüğü kız arkadaşı Oylum’u sonunda bir kır kahvesinde buluşmaya ikna eder. Ancak üzerine hayaller kurduğu kız arkadaşı ile ilgili beklenmedik bir sürprizle karşılaşır. Büyük bir şaşkınlık yaşayan Hurafettin önce kaçmayı düşünür. Ama onu daha da büyük bir sürpriz beklemektedir.”
Oyunun yazarı Ramazan Baş ve yönetmeni ise Aytekin Özen. Oyuncu kadrosundaki isimler ise şöyle: Serpil Yılmaz, Ulaş Bakır, Özge Kanlı, Gökay Akgör.
Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği Tiyatro Atölyesi’nin dördüncü oyunu olan Hurafeleme adlı oyundan elde edilen gelirle TOFD Hüsnü Ayık Bakım Merkezi’nde hiçbir ücret ödemeden kalan sosyal ve ekonomik yoksunluk içinde olan 16 omurilik felçlisinin bakımında kullanılacağı da duyurulmuştu.
Çocuklar yıl sonu gösterilerine hazır…
Beşiktaş Belediyesi Akatlar Kültür Mearkezi miniklere kucak açıyor. Geçtiğimiz sezonda olduğu gibi yine Beşiktaş’ta yer alan çocuk yuvalarının anaokullarının sezon sonu gösterileri Melih Cevdet Anday Sahnnesi’nde gerçekleşiyor olacak. Bunlardan bir tanesi de Akatlar Anaokulu’nun 4 Haziran 2011 Cumartesi günü gerçekleştireceği yıl sonu etkinliklerini kapsıyor. Akatlar Kültür Merkezi’nde yıl sonu organizasyonu gerçekleştirecek olan anaokulu ile ilgili de bazı bilgiler şöyle sıralanabilir:
“Akatlar Anaokulu 26.03.2003 tarihinde eğitim öğretime başladı. 3080 m2 alanda kuruldu. Okul adını bulunduğu semtten alıyor. Özel bir isim verilmemiştir. Okul bağımsız Anaokulu olup yemekhanenin bulunduğu zemin kat ve eğitim – öğretime kazandırılmış çatı katı da beraberinde dört kattan oluşuyor. Akatlar Anaokulu, Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Genel Müdürlüğü’ne bağlıdır.”
MUSTAFA KEMAL MERKEZİ
Sergiler – Konserler – Tiyatrolar
Beşiktaş Belediyesi Mustafa Kemal Merkezi’nde sergiler konserler tiyatrolar sanatseverler ile buluştu. Çeşitli organizasyonları çatısı altında buluşturan Mustafa Kemal Merkezi’nde tiyatroseverler birbirinden değişik oyunlarla karşılaştı… Bunlardan bir tanesi de ‘Leyla’nın Evi’ adlı oyundu… Yeni sezon oyunu olan ‘Leyla’nın Evi’ ile ilgili bazı detaylar şöyleydi:
“Nedim Saban’ın yönettiği ‘Leyla’nın Evi’ adlı oyun hakkındaki detaylar şöyle: “Celile Toyon, Ayça Varlıer, Onur Bayraktar, Volkan Severcan oyuncularıyla buluşturan Tiyatrokare, yeni bir başyapıtla sanatseverlerin karşısına çıktı. Zülfü Livaneli’nin aynı adlı, 60 baskı yapmış, sevilen romanından uyarlanan, Nedim Saban’ın yönettiği, “Leyla’nın Evi” adlı oyunda Celile Toyon, Ayça Varlıer, Onur Bayraktar, Volkan Severcan gibi usta oyuncuların başrolünü paylaştığı müzikli oyunun dekor tasarımına Nurullah Tuncer, müziklerine Livaneli imza atıyor.
Oyunda evi elinden alınan Leyla’nın şahsında Osmanlı’dan günümüze İstanbul’un dönüşümü, göçmenlik, mülkiyet hakları, kuşak ve kültür çatışmaları, birbirini hiç tanımayan üç ayrı karakterin yaşamlarının kesişmesi üzerinden anlatılıyor.”
Bir başka oyun da miniklerin kalbini fethetti. Beşiktaş Belediyesi Mustafa Kemal Merkezi’nde sanat etkinlikleri içinde 7’den 77’ye herkesi büyüleyen bir oyun daha Atilla İlhan Salonu’nda sanatseverler ile buluştu. Bahar sezonu içinde gerçekleşen Prague National Black Light Theatre sunduğu ‘Alice Harikalar Diyarı’nda adlı tiyatro oyunu ile ilgili bazı detaylar şöyleydi:
“Tüm zamanların en ünlü çocuk romanlarından biri olan Lewis Carrol’un ölümsüz eseri ‘Alice Harikalar Diyarında’, Çek Cumhuriyeti, Prag’ta kurulu ve ünü çoktan dünyaya yayılmış olan National Black Light Theatre tarafından çocuklar için tiyatro perdesine taşındı. İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa’da sahnelenen gösterilerde Alice ile birlikte Beyaz Kraliçe, Cheshire Kedisi, İskambil Askerler, Beyaz Tavşan, Çılgın Şapkacı, Farecik, Dodo ve Tırtıl gibi romanın unutulmaz karakterleri tiyatro sahnesinde hayat buldu. Her bir gösterim oyuncu performanslarının yanı sıra özel ışık gösterimleri, 3D ve lazer efektler gibi Black Light Theatre konseptine has unsurlar barındırıyordu.”
Beşiktaş Belediyesi Mustafa Kemal Merkezi’nde sosyal sorumluluk projeleri de hayat buldu. Geçtiğimiz haftalar içinde eğitime destek projeleri içinde tiyatro oyunu, sanatseverler ile buluştu. PricewaterhouseCoopers Türkiye (PwC) çalışanlarının, Hüseyin Rahmi Gürpınar ve Güner Sümer’in Kuyruklu Yıldız Altında Bir İzdivaç romanından uyarlanan “Yıldızlar Altında” isimli müzikal komedi, Mustafa Kemal Merkezi’nde tiyatroseverlerle buluşmuştu. Oyundan elde edilen tüm gelir, çocukların eğitimine destek için Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’na (TEGV) bağışlandı.
Sadri Alışık Ödülleri
Beşiktaş Belediyesi Mustafa Kemal Merkezi Sadri Alışık Ödül Töreni sanatçıları ve sanatseverleri bir araya getirdi. Beşiktaş’ta Sadri Alışık ödülleri sahiplerini buldu. Beşiktaş Belediyesi ve Efes sponsorluğunda Mustafa Kemal Merkezi Attila İlhan Salonu’nda düzenlenen ödül töreninin sunuculuğunu, Kerem Alışık ve Hülya Avşar yaptı.
Atilla Dorsay başkanlığında, Burak Göral, Çolpan İlhan, Fehmi Yaşar, Halil Ergün, Ömür Gedik ve Yavuz Bingöl’den oluşan sinema seçici kurulunun değerlendirmesine göre, sinema dalında ödül alan isimler açıklandı. Buna göre ödül alan isimler şöyle sıralanıyor: Yılın en iyi kadın oyuncusu: Selma Ergenç (Ses), Yılın en iyi erkek oyuncusu: İsmail Hacıoğlu (Çakal), Yılın en iyi yardımcı kadın oyuncusu: Ayda Aksel (Aşk Tesadüfleri Sever), Yılın en iyi yardımcı erkek oyuncu: Tansu Biçer (Beş Şehir), Komedi ya da müzikal dalında yılın en iyi kadın oyuncusu: Sevinç Erbulak (Prensesin Uykusu), Komedi ya da müzikal dalında yılın en iyi erkek oyuncusu: Sermiyan Midyat (Ay Lav Yu), Komedi ya da müzikal dalında yılın en iyi yardımcı kadın oyuncusu: Özge Borak (Eyyvah Eyvah 2), Komedi ya da müzikal dalında yılın en iyi yardımcı erkek oyuncu: Mustafa Üstündağ (Vay Arkadaş), Umut veren oyuncu: Bartu Küçükçağlayan (Çoğunluk), Ayhan Işık Jüri Ödülü: Mehmet Günsür (Ses, Aşk Tesedüfleri Sever), Onur ödülü: Filiz Akın ile Tunç Başaran.
Üstün Akmen başkanlığında Cem Duygulu, Çolpan İlhan, Filiz Kutlar, Hami Çağdaş, Hasan Anamur, Nil Aykon, Refika Sezik ile Rengin Uz’dan oluşan tiyatro seçici kurulunun belirlemelerine göre tiyatro dalında ödül alan isimler şöyle sıralanıyor: Yılın en iyi yapım yönetmeni: Murat Daltaban (Kutlama-Dot Koleksiyon), Yılın en iyi kadın oyuncusu: Almila Uluer Atabeyoğlu (İsmene-Semiha Berksoy Vakfı), Yılın en iyi erkek oyuncusu: Reha Özcan (Bedensiz Kadın-İDT), Yardımcı rolde yılın iyi kadın oyuncusu: Ayça Varlıer (Leyla’nın Evi-Tiyatrokare), Yardımcı rolde yılın en iyi erkek oyuncusu: Ali Mert Yavuzcan (Bakhalar/Marat-Sade-İBŞT), Müzikal ya da komedi dalında yılın en iyi yapımının yönetmeni: Engin Alkan (Generaller, Savaş ve Barbekü-Tiyatro Adam), Komedi ya da müzikal dalında yılın en iyi kadın oyuncusu: Suzan Aksoy (Büyük İkramiye-Tiyatrokare), Komedi ya da müzikal dalında yılın en iyi erkek oyuncusu: Bülent Şakrak (Annem Yokken Çok Güleriz-Tiyatro Gerçek), Komedi ya da müzikal dalında yardımcı rolde en iyi kadın oyuncu: Sema Çeyrekbaşı (Temiz Ev-İDT),
Komedi ya da müzikal dalında Yardımcı rolde yılın iyi erkek oyuncusu: Bahtiyar Engin (Alevli Günler-İstanbul Halk Tiyatrosu.)
LEVENT KÜLTÜR MERKEZİ
Belgesel: İstanbul
Canlandıranlar Yetenek Kampı’nın ustaları Levent’te sinemaya doyurdu!.. Sinemaseverler ve sinema tutkunları yine birbirinden değişik gösterimlerle karşı karşıya… Ayrıca, “Benim de bir konum var!..” diyorsanız kısa film başvurusu için acele etmelisiniz… Beşiktaş Belediyesi, Canlandıranlar Yetenek Kampı’nın desteği ile üretilen İstanbul konulu kısa canlandırma film çalışmalarını sinemaseverlerle buluşturdu. Mayıs ayında yine sinemaseverler için birbirinden güzel, ilgi çekici gösterimler Levent Kültür Merkezi’nde sürüyor. Mayıs ayının ilk haftasında gerçekleşen etkinlikte, 5 kısa filmin gösterimi gerçekleşti.
Berat İlk tarafından tasarlanıp hayata geçirilen Canlandıranlar Yetenek Kampı animasyon eğitimini ve üretimini kapsıyor. Üniversiteler ve yapım şirketlerinin desteklediği Canlandıranlar Yetenek Kampı, animasyonseverlere ve bu alanda üretim yapmak isteyenlere bir alt yapı kazandırırken onları piyasadaki şirketler ile bir araya getirip, alanlarının profesyonelleri ile tanışma ve çalışma olanağını tanıyan bir platform olarak da biliniyor.
İstanbul’u anlatan kısa filmler Levent Kültür Merkezi’nde gösterildi, İstanbul’u ve İstanbul’daki yaşamı farklı boyutlarıyla anlatan filmlerden, İdil Ar’ın ‘İstanbul’u küçük bir kızın İstanbul’daki sihirli yolculuğunu, Nurbanu Asena’nın “İstanbul’da Sıradan Bir Gün”ü bir taksicini maceralarını, M. Melis Bilgin’in “Tetrist”i kentin çarpık ve plansız yapılaşmasını, Işık Dikmen’in “Şekerleme”si İstanbullu bir rüya perisini, Dilara Polat’ın “İstanbul Martısı” ise bu sıradışı kentteki yaşamların sıradanlığını konu ediyor.
Tümü Berat İlk’in yapımcılığında üretilen bu filmler arasında “İstanbul”, Ankara Uluslararası Film Festivali’nde ulusal bölümde “En İyi Kısa Canlandırma Film Ödülü”nü kazandı. Öte yandan 2011 kısa canlandırma film desteği için başvurular 11 Haziran’da sona eriyor. Yönetmenlerinin olabildiğince filmlerine odaklanmalarını sağlayacak uygun bir çalışma ortamı sunmayı amaçlayan Canlandıranlar Yetenek Kampı’nın 2011 yılında destekleyeceği kısa canlandırma film projelerinin seçimi için son başvuru tarihi 11 Haziran 2011 olarak belirlendi.
Canlandıranlar Yetenek Kampı’nın 2011 yılı jürisinde Zeynep Özbatur Atakan, Yamaç Okur, Sevin Okyay, Ömer Ahunbay, Görkem Yaşayan ve Aslı Yorgancıoğlu bulunuyor.
Yönetmenler; filmin synopsisi ve storyboard’u, karakter – mekan tasarımına dair fikir verecek renkli bir kare ve kendi özgeçmişleri ile www.canlandiranlar.com adrsinden bu seçmeye başvurabiliyor.
Canlandıranlar Yetenek Kampı’nın bu seneki destekçileri ise yine üniversiteler ve yapım şirketlerinden oluşuyor. İstanbul Bilgi Üniversitesi, Bahçeşehir Üniversitesi, Eskişehir Anadolu Üniversitesi ve Mimar Sinan Üniversitesi ile Sinefekt, Anima, Canlandırma Servisi ve Dirty Cheap Creative yapım şirketlerinin yanı sıra bu yıl medya sponsor e2 kanalı, basın sponsoru Radikal Gazetesi, 35 milimetre sponsoru Kodak, ödül sponsoru ise Elma Bilgisayar.
Canlandıranlar Yetenek Kampı desteği ile üretilen filmler ve yönetmenleri hakkında bazı detaylar şöyle: Filmin Adı: İstanbul. Sinopsis: Bir küçük kızın İstanbul’daki sihirli ve masalsı yolculuğu…
Yönetmen Biyografisi: İdil Ar 1979’da İstanbul’da doğdu. Mimar Sinan Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü’nü bitirdikten sonra master eğitimini Berlin Kunsthochschule Weissensee Üniversitesi’nde tamamladı. İşleriyle dünyada çok ses getiren Paris’teki Gobelin’s l’ecole de l’image adlı okulda eğitim hakkı kazanan İdil Ar, eğitimine Danimarka’daki Animwork adlı okulda devam etti. Burada Pixar da dahil olmak üzere dünyanın önde gelen diğer firmalarıyla birlikte çeşitli workshoplara katılma fırsatını elde etti ve 3D konsept art alanında kendini geliştirme fırsatını buldu.
Filmin Adı: İstanbul’da Sıradan Bir Gün. Sinopsis: Istanbul’da Sıradan Bir Gün, bir taksicinin şehirdeki bir gününü anlatmaktadır. Şehrin temposu, vazgeçilmezleri ve içindeki farklı karakterler, neşeli ve renkli bir anlatımla izleyiciye sunulmaktadır.
Yönetmen Biyografisi: Nurbanu Asena, 1988 yılında Ankara’da doğdu. Disney animasyonlarından etkilenip, bu alanda çalışmaya karar verdiğinde henüz sekiz yaşındaydı. On yedi yaşında hayallerini gerçekleştirip, New York’a taşınarak, Parsons School of Design’ın Tasarım ve Teknoloji bölümünde öğrenim görmeye başladı. Okuduğu sürece New York, İstanbul, Floransa ve Pekin’de cesitli film ve animasyon projelerinde görev aldı.
Filmin Adı: Tetrist. Sinopsis: Kadrajda Galata Kulesi ve Pera bölgesinin 15. yüzyıldaki halini gösteren bir İstanbul minyatürü vardır. Yukarıdan tetris parçaları halinde bina parçaları düşmeye başlar. Şekiller görünmez bir el tetris oynuyormuşçasına minyatürün üzerinde yönleri değiştirilerek yerleştirilmeye başlar. Yerlerine sürekli yeni parçalar gelir; yeni binalar birbirlerinin üstüne tırmanarak yükselir. İnşası hızlanan binalar Galata Kulesi’ni de geride bırakarak kadrajın üst noktasına ulaşınca “Game Over” yazısı belirir. Ekran kararır.
Yönetmen Biyografi: Melis Bilgin, 1980 yılında İstanbul’da doğdu. Eğitimini Özel Amerikan Robert Lisesi’nin ardından Bennington College, ABD’de resim ve tiyatro alanlarında lisans yaparak sürdürdü. Bilgi Üniversitesi’nde sinema yüksek lisansını tamamladı. Halen İstanbul’da Beykent Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde öğretim görevlisi olarak çalışıyor. Kısa film, resim ve tiyatro çalışmalarını sürdürüyor.
Filmin Adı: Şekerleme. Sinopsis: Şehirde geceleri ortaya çıkıp kafasında oluşturduğu rüyaları, uyuyan insanlara dağıtan bir rüya perisi yaşarmış, siyah beyaz şehri her gün aksatmadan dağıttığı rüyalarla renklerndiren peri kızı, bir gün renklerinin tadını kendi çıkarmaya karar vermiş…
Yönetmen Biyografi: Işık Dikmen, 1985’te Bilecik’te doğdu. Liseyi Eskişehir Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi’nde bitirdi. Hala MSGSU Grafik Tasarım bölümünde son sınıfta eğitimine devam etmekte.
Filmin Adı: İstanbul Martısı. Sinopsis: İstanbul kadar sıra dışı bir şehirdeki hayatların sıradanlığı…
Yönetmen Biyograf: Dilara Polat, 1997 doğumlu olan Dilara Polat, 18 yaşını doldurmadığı için proje seçmelerine katılmamıştır. Ailesinin yardımı ile birlikte Canlandıranlar Yetenek Kampı’nın desteği ile filmini, gönüllü olarak tamamlamıştır. Dilara Polat’ın canlandırmanın yanı sıra minyatür, çizgi roman ve exlibris çalışmaları bulunmaktadır.
“Selahattin’in İstanbul’u” ve “Miraz-Umut”
Belgesel sinemaseverler yeni gösterimlerle Levent’te buluşmaya devam ediyor. Beşiktaş Belediyesi Levent Kültür Merkezi’nde sinema gösterimleri aralıksız devam ediyor. Levent Kültür Merkezi Onat Kutlar Sinema Salonu’nda sinemaseverler Mayıs ayının ikinci yarısında da yine birbirinden farklı filmler ile buluşacak. Onat Kutlar Sinema Salonu’nda devam eden gösterimlere yenileri ekleniyor… Bunlardan bir tanesi 18 Mayıs’ta sanatseverler ile buluşacak olan “Selahattin’in İstanbul’u” ismini taşıyor. Filmin yönetmeni ise Aysim Türkmen. Beşiktaş Belediyesi Levent Kültür Merkezi Onat Kutlar Sinema Salonu’nda saat: 19:00’da gösterime girecek olan film ile ilgili detaylar şöyle: “Bir seyyar satıcı olan Selahattin Özçivi, kiracı olarak yaşadığı, dünyanın en eski yerleşik Roman mahallesi olan Sulukule’nin kentsel dönüşüm kapsamına alınmasını takiben ev sahibi olmaya hak kazandığı Taşoluk toplu konut sitesine taşınır. Belgesel Selahattin’in yaşamını izleyerek kentsel dönüşümlerin yol açtığı sosyal sonuçlara, insani dramlara dikkat çekiyor.”
Beşiktaş Belediyesi Levent Kültür Merkezi’ndeki bir diğer gösterim de 25 Mayıs’ta sinemaseverler ile buluşacak. Onat Kutlar Sinema Salonu’nda saat: 19:00’da seyircisiyle buluşacak olan ‘Miraz – Umut’ isimli filmle ilgili detaylar ise şöyle: “Yönetmen: Rodi Yüzbaşı. Fransa’ya kaçak yollardan gitmeye çalışan bir genç ile aynı yolla Fransa’ya göç etmiş, çocuklarını sekiz yıldır göremeyen ve çocuklarının geri dönmesini bekleyen yalnız kalmış bir anne-baba… Hızla değişen dünyada, yaşanmışlıkları, değişimleri, beklentileri ile Türkiye’nin doğusunda bir köy. Ve dört mevsim boyunca bu köyde süren bir bekleyişin öyküsü…”
ORTAKÖY KÜLTÜR MERKEZİ
İki oyun ‘Perde’ diyecek
Beşiktaş Belediyesi Ortaköy Kültür Merkezi’nde yepyeni oyunlar sizleri bekliyor. Bunlardan bir tanesi, ‘Bir Ofis Gecesi Rüyası’… Bir diğer oyun da, ‘Kadınlar, Erkekler, İlişkiler ve Çelişkiler’… 22 Mayıs’ta tiyatroseverler ile buluşacak olan “Bir Ofis Gecesi Rüyası” adlı oyun hakkındaki bazı detaylar şöyle:
“50 kişilik dev kadrosuyla ‘Bir Ofis Gecesi Rüyası’ günümüzdeki müziğin dejenerasyonu ile klasik müziğin operanın bilinçsizce reklamlarda kullanılmasını ti’ye alan bir komedidir.”
Bazı sahnelerinin mum ışığında oynandığı ve salonun her yerinden değişik hayaletlerin çıktığı bu ilginç komedi izleyicisine çok eğlenceli dakikalar yaşatacak. Bir gece ofisinde sabun reklamı için müzik araştıran Süreyya bir anda karşısında Giuseppe Verdi yi bulur. Bununla kalmayan hayaletler Cennet ve Cehennem arasındaki yerlerinden tek tek sahneye inerler… Müziklerine doyamayacağınız bu oyunu Kaan Erkam 1991’de Malta’da kaleme aldı. Oyun uzun yıllar Ankara da sergilendi. Opera sanatçısı Diler Öztürkün de sahne aldığı bu kara komedide ‘Meyhanede’ oyunundan tanıdığınız oyuncular çok farklı karakterler ile sahnede yerlerini alıyorlar.”
20 Mayıs’ta tiyatroseverler ile buluşacak olan “’Kadınlar, Erkekler, İlişkiler ve Çelişkiler” adlı oyun hakkındaki bazı detaylar şöyle: “Bir gelen eşi dostu toplayıp bir daha geliyor…”
Özellikle kadınlar şaşkın. Çünkü zırhları kırılıyor. Çünkü sahnede şimdiye kadar hiç görmediğiniz bir performans var. Bu oyundaki herkes sizden biri hatta sizsiniz, düğünde göbek atan adamdan, burcunun ne kadar tehlikeli olduğunu bilen kadına, karısını aldatan adama kadar… Bir tokat gibi yüzünüze çarparken şimdiye kadar başınıza gelen herşeye, sizler gülmekte olacaksınız.
İlk ne zaman el ele tutuştunuz, nasıl öpüştünüz ve o kızın yanında başınıza neler geldi.
Ve aman sahnedeki sarışın siz olmayasınız, sarışın bir kızdan bahsedilirken – işte o sizsiniz. Artık rolünüz var oyunda. Bu oyun 20 yıl öncesinde ve 20 yıl sonrasında, aşkla ilgili değişmeyen açmazlarla dalga geçen bir oyun. Daha fazla şaşırmak ve daha fazla gülmek için kendinize bir şans verin…”
“Dinlemesini bilene çok şey söyler şarkılar…”
Bir Kaan Erkam oyunu yine Ortaköy Kültür Merkezi’nde sanatseverleri ağırlıyor olacak. Meyhanede adlı oyunuyla dikkat çeken Kaan Erkam’ın oyunu “Dinlemesini bilene çok şey söyler şarkılar…” sloganıyla sahnelenecek. Oyun, tiyatroseverleri 27 Mayıs Cuma günü karşılıyor. “En Güzel Aşk Şarkılarını Erkekler Yazar” adlı oyunla ilgili bazı detaylar ise şöyle: “Aşkı erkek yaratır ama ham maddesi kadındır diyor Eros oyunun tam girişinde.
Bir ev. Evde yıllar önce ölmüş bir yazar. Aşkı yazan yazar. Eros. Bir orkestra ve unutulmaz şarkılar. Ve dinlediğiniz her şarkının bir de hikayesi var. Oda Tiyatrosu Oyuncuları, Orkestra ve Barış Bilgili’ nin yumuşak sesi derken geçen iki saat size az gelecek… 1960’lardan 2000’lere Türkçe Pop, arabesk, fantezi, artık ne varsa hepsi masallarıyla sahnede olacaklar…”
“En Güzel Aşk Şarkılarını Erkekler Yazar” adlı oyunun oyuncu kadrosunda ise şu isimler yer alıyor: “Tevfik Yapıcı, Kaan Erkam, Hülya Erol, Serli Alyanakyan, Süreyya Sönmez, Aris Bayraktaryan, Hakan Erkan, Hasan Gezgin, Sümer Özkaplan, Barış Bilgili, Hakan Hekomans Erkam.”
Oyunda, özgün şarkılarıyla Tolga Tokağlu ve uduyla Erkan Lekesizgöz yer alıyor.
Beşiktaş Sanat Galerisi
Harun Parlak’ın ikinci ‘Bonsai Sergisi’
Farklı bir sergi daha Beşiktaş’taydı. Bonsai Sanatçısı Harun Parlak’ın ikinci “Bonsai Sergisi” Beşiktaş Belediyesi Levent Hizmet Binası’nda açıldı.
Bonsai Sanatçısı Harun Parlak ile ilgili bazı detaylar ise şöyle: “1957 Fatsa doğumlu Harun Parlak Evli ve dört çocuk babasıdır. Çocukluğunu kırda, bayırda, tarlada, doğa ile iç içe geçiren sanatçı ilerleyen zamanlarda da bu keyfinden vazgeçmeyip yaklaşık 3-4 sene önce bonsai çalışmalarına merak salmıştır. Diğer ülkelerden aldığı örneklere göre ülkemizde de bonsai sanatını ilerletmeyi hedefleyen sanatçının en büyük hayali ise ülkemizde bir bonsai açık hava müzesi oluşturmak…”
Sanatçının ikincisini açmış olduğu “Bonsai Sergisi” Mayıs ayının ilk haftasında meraklılarını ağırladı. Beşiktaş Belediyesi Galerisi’nde ziyaretçilerini ağırlayan sergide, konuklar hatıra fotoğrafı çektirmeyi de ihmal etmedi.
Bahçeli Beşiktaş’a vapurla geldi
BEŞİKTAŞ- Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, AK Parti döneminde insanların sadaka ekonomisine muhatap kılındığını savundu. Bahçeli, Beşiktaş’ta yaptığı konuşmasında, sonucu 12 Haziran seçimlerinde gençler ile kadınların vereceği oy belirler. İstanbul’daki seçim çalışmaları kapsamında, Kadıköy’den vapurla Beşiktaş’a geçen MHP lideri Devlet Bahçeli, burada bir grup partiliye seslendi. Konuşmasının büyük bölümünü ekonomik sorunlara ayıran ve AK Parti’nin ekonomi politikalarını eleştiren Bahçeli, sadaka ekonomisi uygulayan bir kitle ile rant ekonomisiyle beslenen bir azınlığın bulunduğunu iddia etti. Türkiye’nin çok ağır iç ve dış tehditlerle karşı karşıya olduğunu öne süren Bahçeli, Türkiye’de iktidar değişikliğine ihtiyaç olduğunu savundu.
MHP GENEL BAŞKANI HERKESİ SANDIĞA
GİTMEYE ÇAĞIRDI
Herkesi 12 Haziran’da sandığa gitmeye çağıran Devlet Bahçeli, hükümetin de seçimlerin sağlıklı ortamda yapılmasını sağlaması gerektiğini ifade etti. Özellikle gençlerden ve kadınlardan oy isteyen MHP lideri Bahçeli, seçimin sonucunu da bu kitlenin vereceği oyların belirleyeceğini ileri sürdü. Bahçeli, 21’inci yüzyıl Türkiyesi’nin gençlerin ve kadınların iradesi üzerine kurulacağını kaydetti.
Çalıntı Jaguar’da
kasko oyunu mu var?
BEŞİKTAŞ- Jaguar marka otomobilinin çalındığını söyleyerek polise başvuran şarkıcı Tuğba Ekinci’nin, sigorta şirketinden para almak için yalan beyanda bulunduğu iddia edildi. Tuğba Ekinci 18 Nisan’da Beşiktaş Polis Merkezi’ne başvurup, 34 PU 5400 plakalı Jaguar marka otomobilinin çalındığını söyleyerek şikayetçi oldu. Asayiş Şube Müdürlüğü Oto Hırsızlık Büro Amirliği araştırma başlattı. Otomobili kimlerin çaldığını tespit etmek için çalışmalarını sürdüren polis, Jaguar marka aracı 2 gün sonra Güngören’de bir sitenin otoparkında buldu. Otomobilin adeta hurda halinde bulunması polisin dikkatini çekti. Jaguar’ın uzun süredir kullanılmadığını ve sitede 6 aydır sitede durduğunu öğrenen polis, araştırmasını sürdürdü. Polis, Ekinci’nin 11 ay önce kullandığı araçla Beşiktaş’ta kaza yaptığını belirledi. 2 arkadaşı ile birlikte olay yerinden kaçan Ekinci’ye, kaza yerini terk etmek suçundan 130 TL trafik cezası kesildiği anlaşıldı.
Ortaköy Camisi
ibadete kapatıldı
ORTAKÖY- İstanbul’un simgelerinden biri olan ve halk arasında ‘Ortaköy Camisi’ adıyla bilinen ‘Büyük Mecidiye Camisi’ 13 Mayıs Cuma günü Cuma namazından sonra restorasyona alındı. Beşiktaş’taki Feriye Lokantası’nda basın toplantısı düzenleyen Vakıflar Genel Müdürlüğü İstanbul 1. Bölge Müdürü İbrahim Özekinci, halk arasında ‘Ortaköy Camisi’ olarak bilinen ‘Büyük Mecidiye Camisi’nin iç, dış ve çatı kısımlarında deniz tuzu ve diğer sebeplerle bozulmalar olduğunu belirterek, restorasyonun 450 gün sürmesi ve 3 milyon TL’ye mal olmasının öngörüldüğünü bildirdi. Caminin çatısında yağışlı havalarda akmaların meydana geldiğini ifade eden Özekinci, bu akmalar sebebiyle cami kubbesinden parçalar düşmeye başladığını ve bu durumun cemaat açısından tehlike oluşturduğunu kaydetti. Özekinci, Ortaköy Camisi restorasyonuna 13 Mayıs Cuma günü, Cuma namazından sonra başladığını belirterek, ‘‘Restorasyonun 450 gün sürmesi ve 3 milyon TL’ye mal olması öngörülüyor. Cami, bu süreçte ibadete kapalı kalacak” dedi.
Terörün vurduğu bina otel oldu ve açıldı
LEVENT- 2003 yılında terörün hedefi olan Levent’teki eski HSBC binası şimdi otel olarak açıldı. Otelin kral dairesinin geceliği 7 bin 500 Euro. El Kaide’nin 2003 yılındaki bombalı saldırısı sonrasında kullanılamaz hale gelen İstanbul Levent’teki HSBC’nin eski genel müdürlük binası otel olarak yeniden açıldı. Yatırımı Azeri asıllı işadamı Mübariz Mansimov’un sahibi olduğu Palmali ve ISR Group, işletmesi ise Marriott International ait olan The İstanbul Edition Otel açılışında İstanbul cemiyetini ve ünlü yabancı konukları ağırladı.
Filmciler Çırağan Sarayı’nı yakıyordu!..
BEŞİKTAŞ- Ünlü yönetmen Sinan Çetin’in sahibi olduğu Plato Film’den 20 bin 994 dolar talep ediliyor. Çırağan Sarayı’nın Yıldız Salonu’nu reklam çekimi için kiralayan Plato Film’e, 7 yıl önce dava açan sigorta şirketi, zararın tazmini için 20 bin 994 dolar istedi. Yangın çıkmadığı halde çekim ekibinin kurduğu spot ışıklarının yaydığı ısı nedeniyle, tavandaki otomatik yangın söndürme sisteminin devreye girdiği, tarihi İngiliz halısı ile dekorasyon ve duvarların zarar gördüğü iddia edildi. Sigorta şirketi dava dilekçesinde, “Olayın olduğu gün davalı film şirketinin, reklam çekimi için salona spot ışıkları yerleştirdiği ve ışıklar nedeniyle ısı algılayıcılarının devreye girmesi üzerine yangın söndürme sisteminin çalıştığı belirtilmiştir. Yapılan incelemede, yerdeki 300 metrekarelik İngiliz halısı ve dekorasyonun zarar gördüğü anlaşılmıştır. Spot ışıklarının yaydığı ısı nedeniyle sigortalı eşyaların zararından davalı film şirketi sorumludur” dedi.
Plato Film ise olayda asıl kusurlunun Çırağan Sarayı İşletmeleri A.Ş. olduğunu iddia etti. Davalı film şirketini haksız bulan mahkeme, 20 bin 994 doların sigorta şirketine ödenmesine karar verdi. Ancak karar, Yargıtay’ca bozuldu.

SPOR HABERLERİ

Kartal söke söke
TÜRKİYE Kupası Finali nefesleri kesti. İlk 90 dakika sonunda Q7 ve Sivok’un golleriyle skor 2-2’ydi. Uzatmalarda da sonuç değişmeyince penaltılara geçildi. Almeida, Fernandes, Aurelio ve Simao ağları sarsıp Kartal’a kupayı getirdi. Beşiktaş kupayı Cumhurbaşkanı’nın elinden aldı. Siyah-Beyazlı ekip son 6 yılda dördüncü kez kupayı müzesine götürürken UEFA Avrupa Ligi’ne katılmaya hak kazandı.

Kan davası mı?
Bursaspor Beşiktaş karşılaşması çıkan olaylar nedeniyle yapılamadı. Türkiye Futbol Federasyonu, Bursaspor – Beşiktaş maçının iptal edildiğini açıkladı ve herkesin gözü çıkan olaylara çevrildi. Spor Toto Süper Lig’in 32. haftasında saat 20.00’de oynanması gereken Bursaspor – Beşiktaş müsabakası Bursa Atatürk Stadı çevresinde yaşanan olaylar nedeniyle iptal edildi. Futbol Federasyonu’nun iptal kararının ardından Atatürk Stadı’na giren bazı Bursasporlu taraftarlar stadı terk etti. Maçla ilgili son kararı ise Futbol Federasyonu Disiplin Kurulu’nun vereceği açıklandı. Maç iptal edildiği için başka bir zamanda oynanmasının mümkün olmadığı ve Bursaspor’un 3 – 0 hükmen yenik ilan edilmesi gerektiği de yine gündem oluşturdu.
BJK’DAN AÇIKLAMA:
“ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPARIZ”
Olaylar sonrasında maçın iptal edilmesiyle ilgili Beşiktaş Kulübü’nde de resmi bir açıklama geldi. Spor Toto Süper Ligi 32. haftasında oynanması gereken Bursaspor-Beşiktaş karşılaşmasının iptal edilmesi ile ilgili Beşiktaş Yönetimi şunları aktardı: “Bursaspor taraftarlarının sebebiyet verdiği ve maçın iptaline yol açan vahim olaylardan Beşiktaş Jimnastik Kulübü olarak büyük üzüntü duyduğumuzu ifade ederiz. Türkiye Futbol Federasyonu’nun öngörülü bir kararla maçı iptal ederek olayların büyümesine engel olan tutumunu takdirle karşılıyoruz. Bursa ve Yalova illerimizin Sayın Vali ve Emniyet Müdürlerinin koordineli bir çalışma ve öngörülü bir tutumla, olayların meydana gelişinde en küçük katkısı olmayan Beşiktaş futbol kafilesini ve taraftarlarımızı olaylardan uzak tutarak, can güvenliklerini sağladıkları için takdirlerimizi ve şükranlarımızı sunarız. Yaratılan düşmanca duyguların ve düşmanlıkların tırmandırılarak sporun yapılacağı alanların şiddet alanlarına çevirilmesinin en üzücü ve ağır örneğini teşkil eden bu tür olayların üstesinden ancak; sporun sevgi, dostluk ve kardeşlik olduğu inancını hayata geçirerek gelinebileceğini belirtiriz. Beşiktaş camiası olarak, bu konuda üzerimize düşen her türlü görevi bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da en iyi şekilde yapacağımızı kamuoyuna saygılarımızla duyururuz.”
BURSA’DAN AÇIKLAMA:
“KULÜBE MAL EDİLEMEZ”
Öte yandan Bursaspor Kulübü Başkanı Yazıcı da olayların ardından üzüntülerini açıkladı.
Bursaspor Kulübü Başkanı İbrahim Yazıcı, ”Hepimiz çok üzgünüz, ancak yaşananlar Bursaspor Kulübü’ne mal edilemez” dedi.
Yazıcı, yaptığı açıklamada, Bursa Valisi Şahabettin Harput’un iki takım taraftarları arasındaki husumetin sona ermesi için böyle bir karar aldığını anımsattı. Yazıcı, şöyle konuştu:
”Tabii ki, kendisi olayların buralara geleceğini tahmin etmemiştir. Burada Beşiktaş Kulübü’ne veya taraftarlarına yapılan herhangi bir müdahale yoktur. Olaylar, Bursaspor taraftarının, Beşiktaş taraftarının maça gelmemesini istemesi nedeniyle yaşanmıştır. Yaşanan olaylar tamamen emniyet güçleriyle Bursaspor taraftarları arasında geçmiştir. Yol emniyetinin alınmaması nedeniyle yaşanmıştır” dedi.
Bunun yanı sıra Bursasporlu yöneticilerin otele kadar gelip, kendilerini ziyaret ettiğini anlatan Beşiktaş yöneticilerin Metin Keçeli, ”Bu olay hiçbir kulübe mal edilemez. Bu olay Türk sporunun geleceği konusunda bizi endişeye düşürmektedir. Bu, Türk sporunda milat olmalı. Çok iyi ders almalıyız. Yalnız Bursa’ya ve Beşiktaş’a değil, Türk sporuna geçmiş olsun” ifadelerini kullandı.

Gündemi Radyo Beşiktaş belirliyor
Bursa’da muharebe
B u hafta Radyo Beşiktaş’ta Atıf Keçeci ve Fatih Doğan ile birlikteydik. Canlı yayınımıza katılan iki usta spor yazar ile Bursaspor maçı öncesi çıkan olayları, iki kulübün yaşanan olaylar sonrası yaklaşımını ve yorumlarını, sporda şiddet konusunu ve yasal yaptırımların yeterli olup olmadığını konuştuk. Aynı programda canlı yayında Atıf Keçeci ve Fatih Doğan ileriki sezonlarda Bursaspor maçının oynanabilirliği üzerine de görüşlerini aktardı.
ATIF KEÇECİ: “TATSIZLIKLAR
BİTER DİYE UMUTLANMIŞTIK”
“Herhalde ligin ilk yarısında İstanbul’da maçın Beşiktaş Kulübü’nün İstanbul Valiliği’nin Bursasporlu taraftarların gelmesine ve geçen sene Bursaspor’un en son Beşiktaş maçı ile şampiyonluğa ulaşmış olması aradaki bir takım tatsızlıkların biteceği şeklinde bizleri umutlandırmıştı. Ancak Bursasporluların ilk maça gelirken yapılan aramalarda yaşanan gişelerde üzerlerinden çıkan yaralayıcı maddelerin çokluğu ve sonrasında da İnönü Stadı’nın önündeki olaylar ilgililerin Beşiktaş Kulübü’nün olsun İstanbul Valiliği’nin, Emniyeti’nin iyi niyetini boşa çıkarttı. Aynı düşünce içinde Bursa Emniyeti ve Valiliği öncelikle benzer şeyleri düşündüler ancak bu hususun bitmediği ve kolay bitmeyeceğini daha Beşiktaş takımı ve taraftarı ortada yokken meydana gelen hadiseler maalesef hiç hoş değil. Demek ki Bursa Valiliği gerekli ortamın sağlandığı kanaatine sahip olmuş ve yanılgı içine düşmüşler bana göre… Buna sebep olan insanlarki orada televizyonlarda devamlı gösteriyor devletin polisine balta ile, satırla saldıran, ben hala bekliyorum İstanbul polisi olayın faillerini iki günde ortaya çıkarttı ve de savcılığa teslim etti, aynı şeyi Bursa Emniyeti’nden Bursa Valiliği’nden bekliyorum. Futbol teröristlerinin tesbiti bu kadar zor mu? Polisin burnunun dibinde net resimleri var. Ben bu kişilerin ciddi bir biçimde cezalandırılmasını ve diğerlerinede caydırıcı özelliği getirmesini düşünüyorum.
“ÇIKAN OLAYLAR NİYE
KULÜPLERE MAL EDİLMESİN?!”
“Niye maledilemesin… İstanbul’daki olaylarda Beşiktaş Kulübü ceza alırken niye Bursaspor Kulübü itiraz etmedi. Beşiktaş’a neden ceza veriyorsunuz. Buna sebebiyet veren İstanbul’a bellerinde kamalarla, döner bıçakları ile gelen taraftarımız suçludur. Beşiktaş’ın niye bir günahı yoktur demediler ki. Bursaspor’a maledilecektir. Hepsinin üzerinde Bursaspor forması var. Süper Lig’de takımlar Federasyonu’nun statü ve talimatlarına uygun olarak hareket etmeli. Maddeleri okuyup baksınlar bakalım saha içi ve saha dışının güvenliğinden kim sorumlu. Herkes içindeki noksanlığını bilecek, bundan sonrası için en azından ona göre tedbirini alacak. Herkes sorumluluğunun bilincinde hareket edecek. Kimse kimseyi kandıramaz.”
“UYGULAMA AÇIĞI VAR”
“Yasalar yeterli ama uygulama açığı söz konusu. Bu yasalar uygulanacak ki caydırıcı olsun. Bıçakları sallayanları, koca koca taşları polislere atanları alıp savcılıklara teslim ettiğinizde oradaki uygulamalardan kamuoyunu bilgilendirdiğinizde insanlar oradaki mevcut yasalara göre cezalarının ne olduğunun karşılığını illaki hukukçu olmak gerekmez açarsanız bu yasaları bu tür aletleri taşımanın cezasının ne olduğunu asgarisini ve azamisini görürsünüz.”
“BU SEZON OLMAZ, GELECEKTE DE TEK TARAFTAR ÖNÜNDE OYNANIR”
Maç yapılır niye yapılmasın ki iki kulüp arasında bir şey yok ki ben bugüne kadar 78 senesinden bu yana her Bursa maçına gitmişimdir. Ama cumartesi günü oradan aldığım istihbarat ve buradaki İstanbul’dan giden ekibin düşüncelerini bildiğim için gitmedim. Ben o arada çıkacak hadiselerle ilgili bilgi sahibiyim ama Bursa Emniyeti ve Valilik bundan bir haber. Bu sezon bir daha Beşiktaş Bursa maçı olmaz. Önümüzdeki sezona bakın ne kadar iyi niyetli dense de maçlar tek taraftar önünde oynanır.
FATİH DOĞAN: “BELLİ BİR GRUP BU İŞE ORGANİZE OLMUŞ, EMNİYETİN DE ZAAFİYETİ OLAYLARI ÖNLEMEDİ”
“Öncelikle o maçın kazananı olmadı. Bursa’da geçtiğimiz süreçte coşku ve sevgi vardı o görüntüler öfke, kin, gözyaşına bıraktı yerini… Bu olaylar Türk futbolu adına üzücü. Bursa camiası adına çok üzücü. Gelinen noktayı anlamakta zorluk çekiyorum. Burada olayların içerisinde kaldık. Biz de bu olaylardan etkilendik. Bazı meslektaşlarımız o süreç içerisinde dayak yiyenler oldu, yaralananlar oldu. O sırada gelip de biber gazı yemeyen kimse kalmadı. İşin açıkçası şöyle ortada bir tarafta yok. Beşiktaş yoktu ama 18:00 gibi Bursalılar da orada Beşiktaş’ın olduğu düşüncesini uyandırdı. Takım güvenliği için gerekli güvenlik ortamı sağlanamadı, bu yönde bir hazırlık var otelden çıkmayın dendiği için bundan da anlaşılıyor ki belli bir grup bu işe organize olmuş. Ve tamamen Beşiktaş otobüsünü taşlamaya ve taraftarı sokmamaya yönelik bir çalışma içine girmiştir, belli bir grup. Burada iki ayrı dil var. Bir hukuk dili birde vicdani dil. Hukuk dili şunu söylüyor. Bursa Valisi, Bursa taraftarı İnönü’ye gittiyse Beşiktaş’ın bu hakkıdır. Bursa’ya gelmesi normaldir. Türkiye Cumhuriyeti şöyle bir dayatmayı kaldırmaz. İnsanların maç izleme hakkını alamasınız, bir anlayış vardı. Bu hukuki açıdan çok doğru bir yaklaşım. Bu anlamda Vali’nin bakış açısını çok eleştirmiyorum ama bir de vicdani ve konjektürel yaklaşım vardır. Vali Bey deneyimli biri ama şunu gördük ki oradaki Emniyet hazırlığı, bu izin verilmesi süreci insanın aklına şunu getiriyor. Sayın Vali oradaki spor kolu buna izin verdiyse gerekli tedbirlerin de alınmış olması gerektiğini düşünüyorum. Yani 200-300 kişilik fevri, marjinal bir grup elinde taşlarla hazırlık yapıyor ama Bursa Emniyeti bu konuda gerekli tedbiri almamış… Demek ki orada Emniyet Müdürü’nün bir zafiyeti var. Herkes Vali’nin üzerine yükleniyor ama oraya da bakmak lazım.”
“ÇİRKİN GÖRÜNTÜLERİN FUTBOLDAN KAZINMASI LAZIM”
“Ülkede şiddetle ilgili yasaların çok fazla olduğuna inanıyorum. Yasalar var ama sorun yasada değil uygulanmasında. Dünyada yasayla futbolunu düzenleyen iki ülkeden biriyiz. Yönetmelikler var dünyada ama yasa dediğiniz zaman dünyada örneği yok. Bu kadarına da gerek yok ama bu ülkede şöyle bir handikap var, yasalar uygulanmıyor. Bugün yasalar uygulanmış olsaydı. Orada polise karşı gelenler hapis cezası alması gerekir, bakacağız bundan sonra yasalar uygulanacak mı… Gerekli müdahale yapılmazsa marjinal gruplar biz de aynısını yapalım hakkımızdır diyebilirler maalesef. Gerekli tedbirler en iyi şekilde alınsın ki taraftarların maç izleme hakkı elinden alınmasın.”
“HUKUK DİYOR Kİ, KULÜP STAT ÇEVRESİNDEKİ OLAYLARDAN SORUMLUDUR”
“Şimdi bu aidiyet duygusunun çok olduğu şehirlerde belediye başkanı, vali, kulüp başkanı bu şehirlerde yaşıyorlar. Bu tip şeyler de taraftarına şirin gözükerek daha populist yaklaşımlarla olayı çözmeye çalışıyorlar. Burada bizi bağlamaz söylemi doğru değil. Hukuk diyor ki, stad çevresindeki olaylardan da sorumludur. Yani bunun emsali var. Beşiktaş Kulübü’nde aynı şeyler yaşandı, Beşiktaş bizi bağlamaz demedi. Bursa Kulübü taraftarları böyle bir olayı gerçekleştiriyor ve Federasyonun maçı engelleniyorsa bu Bursaspor’u da anayasamızı da bağlar. Kimse bu işlere girmesin. Futbol terörü sizi de vurabilir. Yasa uygulansa futbol terörü olmaz bu ülkede…”
“BURSA İLE BEŞİKTAŞ İLERİDE
YİNE MAÇ YAPAR”
“Bursasporla maç oynanır. O zaman Türkiye Cumhuriyeti’nin maç oynatamayacağını mı söylüyorsunuz… Bir emniyet müdürü atanır bir dakikada gerekirse insanlar mum olur. O mantığa göre hiçbir yerde maç oynanmaz. Kesinlikle oynanır… Vali’nin arkasında durulmalıdır. Bursa polisi bu olaylara idmanlı değil. Bu olayı sadece Bursa’ya maletmek de doğru değil. Yeri ve zamanı gelince polis ilgili kişileri alır. Maçlar oynanır. Kimse bu ülkenin gücünü hafife almasın, bu ülkede o maç oynanmadığı zaman hepimizin kepenk kapatması lazım. Futbol terörü her yerde vardır yeterki adalete güvenelim. Yasalar uygulansa kimsenin burnu bile kanamaz…”

MAGAZİN HABERLERİ

Türk basn yakalar!..
ORTAKÖY- Beşiktaşl Quaresma ile Fernandes, basndan yakasn kurtaramad. Ortaköy’de eğlenen iki futbolcu, gazetecilerin kapda olduğunu görünce, mekandan tekneyle ayrld. Bebek İskelesi’nde araca binmeyi düşünen oyuncular gazetecileri görünce şaşrdlar. Bu kez rota Anadoluhisar İskelesi oldu. Karşlarnda bir kez daha medya vard. Kaçamayacaklarn anlayan ikili, araçlarına binerek evlerinin yolunu tutu.
GÜL KİMDEN ACABA?..
ARNAVUTKÖY- Hadise geçen hafta Arnavutköy’de bir balk restorannda görüntülendi. Mekandan elinde pembe bir gül ile çkan Hadise gülü kimin aldğn açklamad ve “Çok güzel bir çiçek” diyerek gizemli gülün kimden geldiğini gizledi. Geçtiğimiz günlerde söylediği “Her beste yazan şark söyleyemez” sözüyle ilgili olarak “Her eline mikrofonu alan sahneye çkp şark söyleyemez, kimseye laf atmadm. Ben de fotoğraf çekimi yapamam, her mesleğin bir eğitimi var” diye konuştu.
DİDEM CERAN HIZLI ÇIKTI
ORTAKÖY- Geçtiğimiz ay başlayan “Survivor Ünlüler-Gönüllüler” yarşmasnda asabi tavrlaryla bir anda tüm dikkatleri üzerine çeken Didem Ceran, soluğu milli tenisçi Barş Ergün’de ald. Geçen hafta Ortaköy Anjelique’den çkarken görüntülenen Ceran ile Ergün, kendilerine sorulan sorular yantsz brakarak hzl admlarla mekandan uzaklaştlar. Milli Tenisçi Barş Ergün, daha önce Helin Avşar’n antrenörlüğünü yapmşt.
TELEFON KAVGASI
ULUS- Geçen hafta Ulus’ta bulunan Cook Shop’ta yemek yiyen ikili, yemekten sonra yine kavgaya tutuştu. İddiaya göre kavganın sebebi ise, Ece Erken’in cep telefonu oldu. Davut Güloğlu telefonu alp karştrmak istedi. Ancak Erken telefonu Güloğlu’nun elinden çekip ald. Bu hareket karşsnda kskançlk krizine giren Güloğlu’nun Ece Erken’e oldukça sert davrand. İkili, kavgann ardndan apar topar mekandan ayrld.
BÖYLE GEÇER ZAMAN
BEBEK- Kanal D’nin reyting rekortmeni dizisi “Öyle Bir Geçer Zaman ki”de Mete karakterini canlandran Aras Bulut İynemli, geçen hafta adnn Öykü olduğunu söylediği sevgilisiyle Bebek’teydi. Genç oyuncu ve boynundaki kiraz dövmesiyle dikkat çeken sevgilisi, Ottoman Cafe’de çay içti. Yağmurun dinmesini bekleyen ikili, daha sonra dizinin yeni bölümünü izlemek üzere başka bir mekana geçti.
‘NAZAR KORKUMUZ VAR’
BEBEK- Ünlü oyuncu Ceyda Düvenci’nin bir ay erken doğduğu için günlerce yoğun bakmda kalan kz Melisa sağlğna kavuştu. Melisa’nn geçtiğimiz hafta yoğun bakmdan çkmasyla dünyann en mutlu insan olduğunu söyleyen Düvenci, geçen hafta minik kzyla Bebek’teydi. Kanguru ad verilen bebek taşycyla Melisa’y vücuduna saran ve bir an olsun çkarmayan Düvenci, “Allah kzmz bize bağşlad. Nazar korkumuz var. Şu anda sağlğ yerinde” dedi. Düvenci daha sonra Bebek Kahve’de, Ali Sunal ve sevgilisi Gökçe Bahadr’la buluştu.
“ADLİ TİP’A GİDERSİN”
ARNAVUTKÖY- Ünlü manken Ece Sükan, arkadaş Meltem Cumbul’la geçen hafta Beyoğlu’nda eğlendi. Çkşta direksiyon başna geçen Sükan, Arnavutköy’de trafik kontrol noktasnda alkol muayenesine tabi tutuldu. İddiaya göre Sükan, alkolmetreyi üflemeyi reddetti. Polisin “Üflemezseniz Adli Tp’a gidersiniz” ikaz üzerine istenileni yapan ünlü manken, 0.68 promil alkollü çknca 590 liralk ceza yedi. Ece Sükan’n ehliyetine de iki yllğna el konuldu.